Izložba Miljanovića u Sarajevu

Na izložbi Mladena Miljanovića, člana Rotary Cluba Banjaluka, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, je predstavljena selekcija radova koja je prethodno izložena na samostalnoj izložbi “Museum Service”, održanoj od 23. juna do 12. septembra u Muzeju moderne umjetnosti (MUMOK) u Beču, a koja je osvojila Henkelovu nagradu za mlade umjetnike “Henkel Art.Award 2009.”.

Uz postavku, koja će trajati do 13. novembra, uporedo se odvijao petodnevni performans “Taxi do Galerije”. U okviru performansa umjetnik je svim zainteresiranim posjetiocima pružio besplatan prijevoz do Umjetničke galerije BiH. Posjetioce izložbe očekuju radovi vezani za automobil “zastava 101”, u narodu poznatijem kao “stojadin”, koji je obilježio jednu eru bivše Jugoslavije.

Autor izložbe Mladen Miljanović je kazao na konferenciji za medije da je “Sarajevo Service” jedan od bitnijih radova na izložbi jer otvara mogućnost direktnog djelovanja i interakcije s publikom. “Taj perfor mans, koji uključuje prijevoz publike ‘stojadinom’ do Umjetničke galerije BiH, uvodi posmatrača da osjeti i doživi vožnju automobilom koji je predmet izložbe”, objasnio je Miljanović.