Degustacija i ocjenjivanje vina

U subotu, 4.12.2010. godine u 11.00 časova, stručna komisija sastavljena od eminentnih eksperata iz ove oblasti održala je javnu degustaciju i ocjenu prijavljenih 58 vrsta vina proizvedenih u banjalučkoj regiji. Međunarodni stručni žiri za izbor najboljih vina i vinogradara ove godine su sačinjavali: prof. dr Slobodan Jović, predsjednik žirija, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dragoljub Žunić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Ostojić, sa Agronomskog fakulteta iz Mostara, G-din Ivo Miošek, iz Rogaške Slatine, G-din Zoran Obren Vukoje i gdin Vladimir Šušnjar. U kategoriji vina bilo je prijavljeno 40 crvenih i 18 bijelih vina, a u kategorijama vinograda ukupno 32.

Stručni žiri nakon degustacije i ocjenjivanja uzoraka donio je odluku da se u kategoriji bijelih vina nagrada za treće mjesto dodijeli bijelom vinu Talijanski rizling i Muskat Otonel proizvođača Simića i Džajića, drugo mjesto je dodijeljeno bijelom vinu Traminac i Muskat Otonel proizvođača Džajića i Simića, a prvo mjesto i pobjednik ovogodišnje manifestacije 9. Dani Vina 2010 u kategoriji bijela vina je vino Rajnski rizling Miodraga i Slobodanke Vasić.

Stručni žiri donio je odluku da se u kategoriji crvenih vina nagrada za treće mjesto dodijeli crvenom vinu Cabernet Sauvignon proizvođača Slobodanke i Miodraga Vasića, drugo mjesto je dodijeljeno crvenom vinu Frankovka proizvođača Igora Stojanovića. Prvo mjesto i pobjednik ovogodišnje manifestacije 9. Dani Vina 2010 u kategoriji crvenih vina je vino Cuvee Baricque proizvođača Željka Jungića.

U kategoriji najboljih vinograda titula pobjednika u kategoriji: mali mladi vinograd pripala je vinogradaru Ranku Stepanoviću, u kategoriji mali vinograd pripala je vinogradaru Dušanu Beriću i na kraju nagrada u kategoriji najbolji proizvodni vinograd pripala je vinogradaru Željku Jungiću.

Istovremeno, u 12.00 časova, za građane je priređena javna degustacija vina proizvedenih na području banjalučke regije, ispred Muzičkog paviljona u parku “Petar Kočić” u kojoj su učešće uzeli prošlogodišnji pobjednici Džajić i Đukić sa ukusnko zređenim štandovima.

Svečanom činu otvaranja prve etape “Rotary vinskog puta” posjetom vinariji “Jungić” u Čelincu, u subotu, 4.12. prisustvovali su gosti iz deset Rotary klubova iz regije. Tom prilikom gosti su mogli da se upoznaju i degustiraju najbolja vina iz vinarije “Jungić” u kojoj je priređen srdačan i topao doček za naše prijatelje uz veliku zahvalnost domaćinu Željku Jungiću.