Mladi preduzetnik – Primjenjena ekonomija 2010 – 2012.

Rotary klubovi Banja Luka, Erfurt-Thüringen, Gmunden-Traunsee, Kitzbühel, Salzburg-Land, Wolfratshausen-Isartal i inicijativa za trening poduzetništva u Beču – uz podršku K-education projektne kancelarije Sarajevo, odnosno KulturKontakt-a Austria i Rotary distrikata Austrije Zapad, Austrije-Istok i Bavarske, te Rotary fondacije i drugih sponzora – žele dati svoj doprinos poboljšanju srednjeg stručnog obrazovanja mladih u Bosni i Hercegovini:

Projektna faza “Mladi preduzetnik” podržava uvođenje preduzetničkog obrazovanja kroz usavršavanje 10 multiplikatora/ica i 60 nastavnika/ica srednjih stručnih škola u BiH.

Projektna faza “Primjenjena ekonomija” podrazumijeva širenje postojeće mreže preduzeća za vježbu kroz opremanje multifunkcionalnih prostorija (velikih kancelarija) u tri pilot-škole u BiH za trening i nastavu preduzeća za vježbu te izrada poduzetničkog priručnika za nastavnike/ice i Inovativne štedne knjižice za učenike/ice.

Velika pažnja posvetiće se jednakoj zastupljenosti i učešću predstavnika sve tri etničke grupe u zemlji. Ukupna vrijednost projekata iznosi 98.000 eura.

Poduzetničko učenje podstiče mlade ljude na samostalan način života, čini ih nezavisnim građanima, utiče na razvijanje samostalnog razmišljanja i djelovanja, te ih pretvara u kompetentne saradnike i na kraju samostalne poduzetnike u nekoj djelatnosti.