Predavanje o ”Putniku kroz vasionu i vekove”

Naš gost 31. aprila 2015. godine bio je mr Slavko Maksimović, predsjednik Udruženja Milutin Milanković iz Beograda. On nas je ukratko upoznao o osnivanju, ciljevima i radu Udruženja, koje se veoma aktivno bavi životom i, prije svega, naučnim djelom Milutina Milankovića, velikana srpske i svjetske nauke. Nakon toga, pogledali smo četrdesetpetominutni film o ”Putniku kroz vasinou i vekove”, od njegovog djetinjstva u Dalju, do upokojenja u Beogradu, 1958. godine. Saznali smo da je riječ izuzetnom matematičaru, klimatologu, astronomu, geofizičaru, inženjeru, prvom doktoru tehničkih nauka kod Srba, koji je ostavio sve prednosti i udobnost bečkog života i 1909. godine došao u svoju Srbiju, odakle je postigao izuzetne naučne rezultate. Njegova matematička teorija ”Kanonu osunčavanja Zemlje” i tzv. ”Milankovićevi ciklusi” kojima objašnjava ledena doba čine ga velikanom svjetske nauke, o kome se sve doskora mnogo više znalo u inostransvu nego kod nas. Povrh toga, Milanković je autor kelendara koji se samtra skoro savršenim.

Uslijedio je veoma prijatan i koristan razgovor u kome su se svi prisutni saglasili da i sami nedovoljno znamo o Milankoviću i da Udruženje na čijem čelu je g-din Maksimović zaslužuje sve pohvale i podršku.

Ovom prilikom g-din Maksimović nam je darovao nekoliko desetina knjiga i filmova o Milutinu Milankoviću, koje će, vjerujemo, doprinijeti da se naša javnost bolje upozna o najcitiranijem srpskom naučniku, kojga je NASA svstala među najveće umove svijeta o Zemlji.

Više o Udruženju Milutin Milanković možete saznati na njihovom sajtu: www.milutinmilankovic.rs