Tri dame i unuk Artura Burde u gostima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sastanku nam se nakon dugo vremena pridružio i naš počasni član Nenad Burda, koji živi u Švajcarskoj. On nas je podsjetio na svoga djeda, Artura Burdu, osnivača i prvog predsjednika našeg kluba 1934. godine i informisao nas o pravoj maloj studiji koja je nedavno izašla u Poljskoj o osnivaču našeg starog Rotari kluba.

Posebno zanimljiva gošća našeg kluba bila je g-đa Lidija Bajić iz beogradskog Rotari kluba Skadarlija. Ona nam se zahvalila za učešće u njihovom Global grantu koji se uspješno realizuje. Riječ je o veoma značajnom iznosu koji je Rotari klub Skadrlija ostvario, dakle, kao Global grant a za pomoć poplavljenim školama iz Obrenovca. G-đa Bajić je sa nama podijelila radost zbog uspješne relaizacije projekta i pozvala nas na dalju saradju i druženja.

Gošće Kluba bile su i g-đice Danka Božić i Vedrana Stojić iz nađeg Rotarakt kluba. Danka nas je putem prezentacije podsjetila na projekat Rotari omladinska razmjena, koju je u planu i ove godine. Odlučeno je da naš klub nastavi finansijski podržavati pomenutu razmjenu. Biće to osmo po redu omladinsko studijsko putovanje u Njemačku za omladinske lidere iz BiH. Inače, prva studijska posjeta organizovana je 2007.godine i od tada se organizuje svake godine, osim 2014. kada su sredstva finansijera (Rotari klub Volfratshausen – Isartal i Rotari klub Banja Luka) bila preusmjerena za poplavljena područja. Studijsku posjetu Rotarakt klub organizuje u saradnji sa prijateljima iz Rotari kluba Volfratshausen – Isartal, Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske i NVO Perpetuum Mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice Banja Luka. Saznali smo da će ove godine, pored već standardnog programa obilazaka institucija i organizacija koje se bave razvojem mladih i omladinskim radom, biti upriličen i koncert naše pijanistkinje Vedrane Stojić. Koncert je planiran 8. juna u večernjem terminu na univerzitetu Benediktbeuern ili u Gradskoj vijećnici grada Volfratshausen. Nakon Danke, Vedrana nas je upoznala sa rotarakt humanitarnom žurkom koju članovi tog kluba planiraju organizovati u maju. I ova manifestacija je mala tradicija našeg Rotarakta, a ove godine ideja je da se pomogne mališanima u nabavci pribora i ranaca za novu školsku godinu.

Na kraju sastanka, predsjednik Kluba je uručio našem članu Emiru Omiću specijalan poklon. Riječ je o rotari znački koja nam je stigla iz uprave RI u Evanstonu kod Čikaga, a dobijaju je rotarijanci koji su se u prethodnim mjesecima potvrdili kao mentori i u rotari zajednicu uveli novog člana.