Nove vještine za nove poslove – Omladinsko preduzetništvo

Rotari klub Banja Luka još od 2010. godine, u kontinuitetu, relizuje projekat u saradnji sa Rotari klubovima iz Austrije, Njemačke i Italije a podržan od Global Grant sredstava te sredstava Distrikta 1910, Distrikta 1920 i klubova pojedinačno.

Opšti cilj projekta je razvoj preduzetničkih vještina kod učenika srednjih stručnih škola, prvenstveno ekonomske i turističko-ugostiteljske struke.

U početku radilo se sa manjim brojem škola da bi nakon 7 godina projekat uključio 34 škole sa teritorije Bosne i Hercegovine. Projekat je podrazumijevao niz obuka za profesore i učenike, razvoj, dizajniranje i publikovanje priručnika za omladinsko preduzetništvo, organizovanje sajmova preuzetništva, uspostavljanje i nabavka softvera za virtuelno poslovanje, uspostavljanje saradnje sa kompanijama gdje učenici mogu obavljati praksu, razvoj projektnih i marketing ideja, podrška malim projektima i poduhvatima malim grantovima i druge brojne aktivnosti.

U međuvremenu, projekat je pomogao u opremanju kabineta u 19 škola koji imaju funkciju „preduzeća za vejžbu“ tj. kabineta u kojem se učenici obučavaju preduzetničkim vještinama.

Poslednja faza projekta ima naziv „Coach Teachers – Train Students“. U ovoj fazi, škole su aktivno radile u svojim lokalnim zajednicama na uspostavljanju veze i saradnje sa lokalnim privrednim subjektima kako bi poboljšali praktičnu nastavu, omogućili primjenu stečenih preduzetničkih znanja te na taj način unaprijedili nastavni plan i program.

Epilog ovog značajnog dugogodišnjeg projekta dogodio se u Sarajevu 28-29. jauara 2017. godine na događaju koji je okupio 13 škola iz isto toliko gradova i opština. Učenici i profesori 7 škola iz Doboja, Banje Luke, Travnika, Tuzle, Livna, Bijeljine i Mostara, predstavili su svoje ideje i prisutne su upoznali sa načinima i modalitetima uspostavljanja saradnu sa privrednim subjektima. Ideje su bile sjajne i primjer su održive saradnje škole i kompanija.

Za najkreativniju i najodrživiju saradnju nagradili smo novčanim iznosima Ekonomsku školu iz Banje Luke za osvojeno prvo mjesto te škole iz Tuzle i Livna.

Novac dobijen od nagrada iskoristiće se za obezbjeđenje opreme i nastavnih pomagala koji će služiti za nastavak projektnih aktivnosti.

Tokom ovog projekta, u periodu 2010-2017. godine u Bosnu i Hercegovinu je uloženo oko milion i po konvertibilnih maraka. Pored pomenutih izvora sredstava, posebno se zahvaljujemo Rotari klubu Kicbil (Austrija), Rotari klubu Volfratshauzen (Njemačka) i Rotari klubu Bergamo (Italija) koji su odvojili značajna finanskijska sredstva iz budžeta svojih klubova.

Prijatelj Dr Hans Filip iz Rotari kluba Kicbil ima ulogu projekt menadzera a član Rotari kluba Banja Luka, Ilija Trninić, kontakt osoba je zadužena za projekat ispred našeg kluba i koordinaciju u BiH.

Ovaj projekat je najznačajniji poduhvat Rotari kluba Banja Luka u finansijskom i teritorijalnom smislu.